اینترنت اشیا (IoT) چیست؟
اینترنت اشیا یا Internet of Things که به اختصار IoT نامیده میشود به میلیاردها دستگاه فیزیکی در سراسر جهان اطلاق می شود که اکنون به اینترنت متصل هستند و همگی داده ها را جمع آوری و به اشتراک می گذارند. به لطف ورود تراشههای رایانهای بسیار ارزان و فراگیر شدن شبکههای بیسیم، میتوان هر چیزی را، از وسیله ای به کوچکی یک قرص تا به بزرگی یک هواپیما، به بخشی از اینترنت اشیا تبدیل کرد. این موارد می تواند ترموستات هوشمند خانه شما باشد که با تلفن هوشمند خود کنترل می کنید. ماشین پیچیده بدون راننده باشد که با صدها حسگر داده ها را جمع آوری و انتقال می دهد.
اتصال همه این اشیای مختلف و افزودن حسگرها به آنها سطحی از هوش دیجیتالی را به دستگاههایی میافزاید که پیش از این تصور هوش برای آنها احمقانه بود و آنها را قادر میسازد تا دادههای بلادرنگ را بدون دخالت انسان انتقال دهند. IoT بافت دنیای اطراف ما را هوشمندتر و پاسخگوتر می کند و دنیای دیجیتال و فیزیکی را با هم ادغام می کند. اینترنت اشیاء به زبان ساده، ارتباط حسگرها و دستگاهها با شبکه ای است که از طریق آن میتوانند با یکدیگر و با کاربرانشان تعامل کنند. این مفهوم میتواند به سادگی ارتباط یک گوشی هوشمند با تلویزیون، یا به پیچیدگی نظارت بر زیرساختهای شهری و ترافیک باشد. از ماشین لباسشویی و یخچال تا پوشاک ؛ این شبکه بسیاری از دستگاههای اطراف ما را در برمیگیرد.
تاریخچه اینترنت اشیا:
ایده افزودن حسگرها و هوش به اشیا در طول دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ مورد بحث قرار گرفت. (هر چند در نسل های گذشته نیز مواردی وجود دارد). جدای از برخی پروژههای اولیه یکی از عمده ترین دلایل آهسته بودن روند پیشرفت فراهم نبودن بستر لازم به لحاظ تکنولوژی و تراشه های بزرگ و حجیمی بودند که اجازه برقرای ارتباط موثر را نمی دادند.
کوین اشتون در سال ۱۹۹۹ عبارت “اینترنت اشیا” را ابداع کرد. اگرچه حداقل یک دهه دیگر طول کشید تا این فناوری به چشم انداز برسد. ” اینترنت اشیا به هم پیوستگی فرهنگ انسانی – «اشیاء» ما – با به هم پیوستگی سیستم اطلاعات دیجیتال ما – «اینترنت»- را با هم پیوند میدهد. این همان اینترنت اشیا است.”این جمله یکی از بهترین توصیفات از IoT است که توسط اشتون ارائه شد.
نمونه هایی برای اینترنت اشیا:
تقریباً هر شی فیزیکی می تواند به یک دستگاه اینترنت اشیا تبدیل شود. یک لامپ که میتوان آن را با استفاده از برنامه تلفن هوشمند روشن کرد، یک دستگاه اینترنت اشیا است. اینترنت اشیا میتواند در قالب یک اسباب بازی کودک و یا در حد یک کامیون بدون راننده واقعی ظاهر شود. برخی از اشیاء بزرگتر ممکن است خود با بسیاری از اجزای کوچکتر، به IoT مجهز شوند. مثلا موتور جت که با هزاران حسگر تجهیز شده است تا داده ها را جمع آوری و ارسال کنند و عملکرد موثری داشته باشد.
در مقیاس بزرگتر، پروژه شهر هوشمند را میتوان مثال زد که کل مناطق را با حسگرهایی پر میکنند تا به ما در درک و کنترل محیط کمک کنند. کاربردهای اینترنت اشیا بسیار متنوع و گسترده می باشد. نظارت بر محیط زیست، کشاورزی، صنعت، پزشکی، هوشمند سازی ساختمان ها، پوشیدنی های هوشمند(کفش و پوشاک)، حمل و نقل و سرگرمی تنها بخش کوچکی از امتیازات این فناوری می باشد.
شما میتوانید برای آشنایی با محصولات IoT در حوزه هوشمند سازی ساختمان به اینجا مراجعه کنید.
توسعه اینترنت اشیا با تکنولوژی ۵G :
ظهور فناوری ۵G کمک شایانی به توسعه و پیشرفت IoT خواهد نمود. شبکه های ۵G در خط مقدم توسعه ارتباطات تلفن همراه قرار دارند. پیشرفت های اخیر اطمینان می دهد که گسترش آنها بسیار بیشتر از اتصال سریعتر اینترنت به تلفن هوشمند شما خواهد بود. سرعت بسیار بالای آنها مجموعه ای از امکانات جدید را برای اینترنت اشیا ارائه می دهد. همین عامل باعث میشود سطحی از اتصال که با استانداردهای فعلی غیرممکن است ، ممکن شود. از طریق ۵G ، اطلاعات را می توان بلادرنگ جمع آوری ، تجزیه و تحلیل و مدیریت کرد.
آینده اینترنت اشیا :
پیش بینی های درمورد آینده اینترنت اشیا مختلف است اما نقطه اشتراک تمامی آنها رشد چشمگیر دستگاه های متصل به اینترنت می باشد. علاوه بر این پیش بینی ها از میزان سود سرسام آور این فناوری برای سرمایه گذاران ومهندسان هوش مصنوعی فعال در این حوزه حکایت دارد. طبق پیش بینی ها تا پایان سال ۲۰۲۱ تعداد دستگاههایی که از اینترنت اشیا استفاده میکنند به بیش از ۴۶ میلیارد می رسد همچنین تا پایان سال ۲۰۲۳ به لطف توسعه تکنولوژی ۵G تعداد کاربرانی که از IoT استفاده میکنند به ۱٫۳ میلیارد نفر خواهد رسید.همچنین طبق گزارش IDC( کمپانی فعال در حوزه فناوری در آمریکا) هزینههای جهانی اینترنت اشیا در سال ۲۰۱۸ که به ۶۴۶ میلیارد دلار رسید در سال ۲۰۲۲ از مرز ۱ تریلیون دلار عبور خواهد کرد.
با ادامه کاهش قیمت حسگرها و ارتباطات اینترنتی، افزودن دستگاههای بیشتر به اینترنت اشیا مقرونبهصرفه میشود. بیشتر شرکتهایی که با IoT سروکار دارند، در حال حاضر در مرحله آزمایشی هستند، چون تکنولوژی لازم برای پروژههای آنها از جمله تکنولوژی حسگر، اینترنت ۵G و ابزارهای آنالیز مبتنی بر یادگیری ماشین، هنوز خودشان در مراحل اولیه توسعه هستند.
رقابت بین پلتفرمهای مختلف، فروشندگان و شرکتهای نرمافزاری و اپراتورهای شبکه برای گرفتن سهم بیشتر در بازار اینترنت اشیا بسیار جدی و نفسگیر است و هنوز مشخص نیست کدام یک از آنها پیروز ماجرا میشوند؛ اما بدون وجود استانداردها و پروتکلهای لازم، احتمالا در چند سال آینده شاهد فجایع امنیتی بزرگی در حوزه IoT خواهیم بود.
با افزایش تعداد دستگاههای متصل، محیط زندگی و کار ما با محصولات هوشمند پر میشود. برخی افراد با آغوش باز از عصر جدید اشیا هوشمند استقبال خواهند کرد؛ درحالیکه برخی دیگر برای روزهایی که صندلی فقط صندلی بود و کاربرد دیگری نداشت، دلتنگ خواهند شد.