پروتکل SIP (Session Initiation Protocol)
SIP یک پروتکل سیگنالینگ است که برای ایجاد، مدیریت و خاتمه جلسات در یک شبکه مبتنی بر IP استفاده می شود. یک جلسه می تواند یک تماس تلفنی ساده دو طرفه باشد یا می تواند یک جلسه کنفرانس چند رسانه ای مشترک باشد. این امکان پیاده سازی, خدماتی مانند تجارت الکترونیکی همراه با صدا، کلیک برای شماره گیری صفحه وب یا پیام رسانی فوری با لیست دوستان را در یک محیط مبتنی بر IP فراهم می کند. اگر از این خدمات اطلاعی ندارید نگران نباشید. قبل از اینکه در مورد SIP بیاموزید نیازی نیست آنها را بشناسید.
همان طور که می دانید پروتکل SIP تنها یکی از روش های استقرار VoIP است. مزیت اصلی آن این واقعیت است که ارتباط مستقیمی بین سیستمهای تلفن خصوصی یا محلی (شعب مالی خصوصی یا PBX) و شبکه تلفن عمومی فراهم میکند. به این ترتیب، افراد و مشاغل برای اتصال به خط تلفن قدیمی نیاز ندارند. سایر روش های استقرار VoIP عبارتند از پروتکل انتقال بلادرنگ (RTP)، پروتکل کنترل انتقال در زمان واقعی (RTCP) و پروتکل شرح جلسه (SDP).
SIP در مقابل VOIP
VoIP خانواده ای از فناوری هاست که همگی از ارسال یا دریافت پیام های صوتی از طریق اینترنت پشتیبانی می کنند. SIP یک پروتکل کاربردی است که برای حمل انواع رسانه های دیجیتال از جمله پیام های صوتی استفاده می شود – بنابراین SIP یک فناوری خاص است که از تماس های VoIP پشتیبانی می کند.

ارتباط بین مولفه های SIP
در مخابرات، دو مرحله برای تماس صوتی وجود دارد: تنظیم تماس و انتقال داده. Voice over IP (VoIP) برای انتقال صدا و محتوای چند رسانه ای از طریق اینترنت استفاده می شود. SIP را می توان به عنوان اپراتور تابلوی تلفن در این فرآیند در نظر گرفت. مرحله تنظیم تماس تماس های VoIP را مدیریت می کند.بخش تنظیم تماس از فرآیند شامل سازماندهی جزئیاتی است که دو تلفن یا دستگاه را به هم متصل می کند. انتقال داده ها پس از تنظیم تماس انجام می شود. پروتکل هایی مانند RTP بسته ها را در مرحله انتقال داده یک تماس ارسال می کنند.شبکه های SIP از عناصر متعددی تشکیل شده اند که درخواست های SIP را بین دو نقطه پایانی مدیریت می کنند. این عناصر برای برقراری تماس VoIP، آگاه کردن هر نقطه پایانی از آدرس IP دیگری و شروع تبادل داده ها مورد نیاز است.
در حالی که VoIP فقط با ارتباطات صوتی سروکار دارد، SIP می تواند انتقال رسانه های دیگر مانند تصاویر و ویدئو را انجام دهد. همچنین، SIP یک پروتکل است، در حالی که VoIP مجموعه ای از فناوری ها و روش هایی است که تلفن اینترنتی را امکان پذیر می کند. بسیاری از سازمان ها از تکنیکی به نام SIP trunking برای بهبود کارایی VoIP در سازمان استفاده می کنند.
اکنون می دانیم SIP اکنون استانداردی برای شروع ارتباطات شبکه IP است.
SIP TRUNK یا ترانکینگ چیست؟
SIP Trunk اتصال متقابل بین دو دامنه شبکه یکپارچه ارتباطات است. با ایجاد این اتصالات، ترانک SIP به ما این امکان را می دهد که شبکه را به دامنه های عمومی و خصوصی تقسیم کنیم.
دامنه های عمومی به طور کلی توسط ارائه دهنده خدمات تلفن اینترنتی (ITSP) مدیریت می شوند، در حالی که دامنه های خصوصی به سرور شخصی متصل می شوند. ITSPها از SIP ترانکینگ برای ارائه ایمن خدمات تلفنی و رسانه ای استریم به کاربران مجهز به تبادلات مالی خصوصی (صرافی ها) استفاده می کنند.

ساختار پیکربندی شبکه بر اساس پروتکل SIP
پروتکل SIP چگونه کار می کند؟
ویژگی های SIP
پنج ویژگی که این پروتکل در اختیار قرار می دهد عبارتند از:
√ مکان کاربر
√ در دسترس بودن کاربر
√ قابلیت های کاربر
√ تنظیم جلسه
√ مدیریت جلسه
جلسات SIP می تواند شامل تلفن اینترنتی، ویدئو کنفرانس و سایر اشکال ارتباطات یکپارچه باشد. از این پروتکل می توان برای دعوت از شرکت کنندگان به جلسات تک پخشی یا چندپخشی استفاده کرد که لزوماً آغازگر را درگیر نمی کند.
این وِیژگی و پروتکل خدمات ارتباطی را ارائه نمی دهد. در عوض، پیادهسازیهای قابل همکاری از ویژگیهای SIP را تعریف میکند، به نام اولیهها، که برای تسهیل خدمات مختلف استفاده میشوند. اولیهها اطلاعات اضافی را در یک پیام SIP قرار میدهند، مانند پیوند دادن عکس کاربر به اطلاعات فهرست برای بهبود شناسه تماسگیرنده کاربر. با این سرویس همچنین از خدمات Name mapping و تغییر مسیر پشتیبانی می کند، که دو راهی هستند که پروتکل موبیلیتی را امکان پذیر می کند. کاربران و نقاط پایانی با یک شناسه واحد یا شناسه منبع یکنواخت (URI) شناسایی می شوند که مستقل از مکان شبکه آنهاست. URI ها حروف عددی هستند و از شکلی استفاده می کنند که بیشتر شبیه آدرس ایمیل است تا شماره تلفن یا آدرس IP. سایر ویژگی های SIP از طریق رابط های برنامه نویسی برنامه در دسترس هستند.علاوه بر سرویسهای بلادرنگ، SIP برای اعلانهای رویداد ناهمزمان، مانند تماسهای خودکار، نشانگرهای انتظار پیام و لیست دوستان بر اساس حضور استفاده میشود.
سیستم های صوتی تحت شبکه بر مبنای پروتکل SIP:
سیستم های صوت تحت شبکه با کمک پروتکل SIP به منظور انتقال اطلاعات صوتی از قبیل موزیک , اعلام هشدار, ارسال برخط صوت و پخش خودکار موارد دلخواه مانند اذان و مناسبت های خاص طراحی شده و این قابلیت را دارد که بدون محدودیت زمانی و مکانی با کیفیت بسیار بالا و پشتیبانی از انواع فرمتهای صوت , اطلاعات صوتی را ارسال کند.